Васиљевић: Поднесите благовремени захтев за добијање бесплатног сет топ бокса

Небојша Васиљевић, виши саветник у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, гостујући у емисији Дигиталне иконе Радио Београда позвао је све грађане који испуњавају услове за бесплатну доделу сет-топ-боксова (СТБ) да поднесу захтев пре 30. јуна, када је последњи рок дефинисан Уредбом Владе Републике Србије.

Nebojsa-Vasiljevic-emisija-Digitalne-ikone1

Социјално угрожене категорије становништва моћи ће да остваре право на бесплатно добијање СТБ уређаја како не би, у случају да примају ТВ сигнал посредством спољне или собне антене, остали без ТВ програма по гашењу аналогних предајника.

“Поучени досадашњим искуствима да многи људи чекају крајњи рок да нешто ураде ми смо оставили могућност да и након што буде искључен дигитални сигнал грађани који нису на време поднели захтев, а испуњавају услове, имају могућност да добију СТБ”, рекао је Небојша Васиљевић и додао да овај рок који је наведен у Уредби не значи да прелазак са аналогног на дигитално емитовање неће бити раније завршен.

Он је подсетио да је за пријем дигиталног сигнала потребна антена и телевизор са интегрисаним DVB-T2 MPEG-4 тјунером, а да ће они грађани који поседују старије моделе телевизора морати да набаве сет-топ-бокс који подржава одговарајући стандарде DVB-T2 и MPEG-4. Нагласио је и да неће бити никакве промене за све оне који не примају телевизијски сигнал преко антене него користе услуге кабловских, IPTV или сателитских оператера.

“На тржишту је релативно мала понуда СТБ уређаја. Очекујемо да, када крене велики промет тих уређаја, цена најјефтинијих би требало да падне испод 2500 динара, међутим цена ће варирати зависно од функционалности уређаја”, казао је Небојша Васиљевић.

Када је реч о дигитализација радија Небојша Васиљевић је истакао да је то посебна тема која је много сложенија у односу на дигитализацију телевизије и додао да сада постоји могућност да се са дигиталним емитовањем телевизијског сигнала емитују и одређени радио канали. То за сада није предвиђено, али ако буде постојало интересовање размотриће се и та могућност, закључио је Васиљевић.

PrintEmailFacebookTwitterLinkedInGoogle+WhatsAppПодели