Рaдни сaстaнaк o прoцeсу прeлaскa са аналогног нa дигитaлнo eмитoвaњe TВ сигнaлa

Помоћник министра проф. Ирини Рељин отворила је други радни састанак са представницима ТВ емитера, који Министарство трговине, туризма и телекомуникација организује у сарадњи са Мисијом ОЕБС у Србији поводом почетка преласка са аналогног на дигитално емитовање телевизијског сигнала.

На састанку који је одржан данас у Нишу, професорка Рељин је подсетила да је Србија подељена на 13 зона покривања ТВ сигналом, а симулкаст је 1. септембра почео у зонама: Авала, Вршац, Кикинда, Рудник-Црни врх, Јагодина, Суботица-Сомбор и Чот-Венац. У овим зонама 1. марта 2015. године гаси се аналогни сигнал, а до 1. маја 2015. године то ће бити учињено и у осталим зонама.

NisIrini

Сврха овог догађаја је да се емитери обавесте о детаљима процеса дигитализације, успостави добра координација у овом процесу између релевантних институција и емитера, као и да се кроз извештавање медија подигне ниво знања грађана о преласку на дигитално емитовање телевизијског сигнала.

Професорка Рељин је нагласила да сви грађани који примају сигнал преко кровне или собне антене за пријем сигнала дигиталне земаљске телевизије треба да имају телевизор који омогућава пријем таквог сигнала или одговарајући СТБ (set-top-box) који се прикључује на постојећи телевизор. Приликом куповине СТБ уређаја (или новог телевизора), грађани треба да обрате пажњу на знак „Digital TV“, који је гаранција да је пријемник погодан за пријем дигиталног земаљског сигнала у нашој земљи.

Сарадња са емитерима у овом процесу је од великог значаја, с обзиром на потребу да сви грађани који програм примају посредством система земаљских предајника буду на време информисани и технички спремни за пријем дигиталног сигнала.

PrintEmailFacebookTwitterLinkedInGoogle+WhatsAppПодели