Почела дигитална ера у Србији

Искључењем аналогног сигнала на емисионој станици Вршачки брег и прикључивањем на дигитални систем емитовања телевизијског програма, данас је почела нова, дигитална ера у Србији.

Искључењу аналогног сигнала присуствовали су потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, државни секретар Татјана Матић и в.д. директор јавног предузећа „Емисионе технике и везе“ Бранко Гогић.

„Ово је завршница процеса дигитализације у Србији и почетак гашења аналогног сигнала у потпуности. Вршац је први град у Србији, где у потпуности гасимо аналогни сигнал“, рекао је Љајић данас у Вршцу.

Министар је навео да је овај пројекат коштао 37,5 милиона евра, а у тај износ урачунате су и донације Европске уније у износу од 10 милиона евра. Држава је уложила 27 милиона евра, рекао је Љајић и указао да ће од овог пројекта наша држава инкасирати минимум 75 милиона евра, када буду продате дигиталне дивиденде, а то ће уследити након јавног позива, одмах после завршетка процеса дигитализације.

Министар је подсетио да ће до 18. маја цела Војводина бити дигитализована, а да ће 25. маја бити угашен аналогни сигнал на емисионој станици Авала, који покрива око 2,5 милиона становника Србије.

Љајић је истакао да ће до 15. јуна бити завршен процес дигитализације у потпуности.

„Испунили смо нашу обавезу, која је утврђена на конференцији у Женеви. Дигитализација је започета 2006. године. Успели смо да надокнадимо недостатак, а постојала је опасност да уз БиХ будемо једине земља које тај процес неће завршити. На сву срећу, успели смо“, рекао је Љајић.

Министар је закључио да је ово најзначајнији дан у историји телевизији, можда чак значајнији и од дана када се са црно-беле прешло на слику у колору.

Он је нагласио да је ово највећи резултат његовог министарства у последњих годину дана, поред увођења 4Г технологије.

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Татјана Матић, је истакла да је поред инвестиције у антенске стубове и опрему за дигитално емитовање ресорно министарство издвојило средства за помоћ најугроженијим грађанима у процесу дигитализације.

„У Вршцу су већ сви пријављени грађани добили на кућне адресе ваучере за субвенционисану куповину опреме за пријем сигнала дигиталне телевизија, односно СТБ уређаја, у висини од 3.000 динара. Дистрибуција ваучера за грађане у осталим крајевима Србије је у току.“

Она је подсетила да је Министарство трговине, туризма и телекомуникација организовало и позивни центар за подршку грађанима у процесу преласка са аналогног на дигитално емитовање телевизијског сигнала, где позивом на број 18911 грађани могу решити све недоумице везане за процес дигитализације.

В.д. директор Јавног предузећа „Емисионе технике и везе“ Бранко Гогић рекао је да је веома поносан на испуњавање рокова у једном од највећих подухвата у емитовању телевизијског сигнала.

„Предузеће “ЕТВ“ успешно спроводи револуцију у емитовању и веома сам поносан на тим људи који обавља овај захтеван процес, као и на партнерство у овом пројекту са Министарством трговине, туризма и телекомуникација“, рекао је Гогић.

Он је подсетио грађане да треба да набаве сет топ боксове, како би могли несметано да гледају дигиталну телевизију и указао да је доласком дигиталне телевизије омогућен бесплатан квалитетан сигнал без сметњи у слици и тону.

PrintEmailFacebookTwitterLinkedInGoogle+WhatsAppПодели