Потписивањем споразума на Регионалној конференцији о радио – комуникацијама одржаној 2006. године у Женеви, Република Србија је преузела обавезу да пређе на дигитално емитовање програма најкасније до 17. јуна 2015. године. Европска унија је предложила својим чланицама да пређу на дигитално емитовање до 2012. године.

Шта је прелазак на дигиталну телевизију?

Прелазак на дигиталну телевизију је процес искључивања аналогног телевизијског сигнала у Србији и његова замена новим, дигиталним ТВ сигналом. Овај процес се тиче искључиво оних грађана који примају ТВ сигнал посредством антене. Домаћинства у којима се ТВ програм прати на тај начин, мораће да прилагоде своје постојеће ТВ пријемнике тако што ће купити одговарајући СТБ или ће морати да купе адекватан телевизор.

Зашто се то дешава?

Процес дигитализације телевизије је завршен или је у току у већини европских држава. Прелазак на дигитално емитовање програма је веома важан за Србију.

Уколико у Србији не пређемо на дигиталну телевизију, осим што бисмо били у технолошком заостатку за другим земљама, дигитални сигнал из суседних земаља би ометао постојећи аналогни сигнал у нашој земљи.

evropa

Какве су користи за грађане?

Грађанима ће дигитализација омогућити бољи квалитет звука и слике, разноврснији садржај, више телевизијских програма (у стандардној SD и високој резолуцији HD), нове услуге за особе са инвалидитетом и за старије особе, и унапређене додатне услуге (нпр. могућност избора превода и титлова).

PrintEmailFacebookTwitterLinkedInGoogle+WhatsAppПодели