Често постављана питања:

На кога ово утиче?

Прелазак на дигиталну телевизију тиче се сваког ТВ гледаоца у Србији који има телевизор који прима сигнал посредством антене. Телевизијски сигнал може се примати посредством антене, кабла, сателитске антене или интернета.

Када ће се то десити?

На дигиталну телевизију ће се прелазити постепено, по регионима, у складу са распоредом усклађеним са Европском унијом и према међународним споразумима.

Датум кад ће сваки регион прећи на дигитални пријем биће објављен девет месеци раније, а гледаоци ће бити детаљније обавештавани о целом процесу како се термин буде приближавао.

Зашто се то дешава?

За грађане је најбитније да ће након преласка на дигитални пријем ТВ сигнала имати бољи квалитет слике и звука.

Дигитализација ће, такође, отворити могућности да ТВ станице гледаоцима понуде нове услуге.

Прелазак на дигитални пријем је важан део технолошке еволуције.

Дигитализацијом ће Србија да се придружи државама у Европи( и свету) које су тренутно у технолошкој предности, јер су већ прешле на дигиталну телевизију.

Како да се припремим?

Да би гледали дигиталне програме морате да поседујете телевизор који има уграђен дигитални пријемник, или да постојећи уређај прилагодите дигиталном пријему тако што ћете купити конвертор сигнала (пре него што га купите проверите да ли сте изабрали одговарајући тип уређаја).

Ко води прелазак на дигиталну ТВ?

Министарство трговине, туризма и телекомуникација предводи процес преласка на дигиталну телевизију.

Министарство ради у партнерству са емитерима, Републичком агенцијом за електронске комуникације(РАТЕЛ) и Републичком Радиодифузном Агенцијом.

PrintEmailFacebookTwitterLinkedInGoogle+WhatsAppПодели