Матић: Ускоро јавни позив за најугроженије категорије становништва

Државна секретарка Министарства трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић најавила је, гостујући у емисији „Ово је Србија“ РТС-а да ће у року од две недеље ресорно Министарство објавити јавни позив за најугроженије категорије становништва.

Она је подсетила да је дигитализација процес преласка са аналогног на дигитално емитовање телевизијског програма и односиће се пре свега на све гледаоце који ТВ програм прате путем своје собне или кровне антене. Додала је и да сви гледаоци који користе кабловску, IPTV платформу или сателитску антену неће бити обухваћени овим процесом.

“Влада Републике Србије је донела Уредбу о финансирању угрожених категорија становништва при набавци опреме за пријем сигнала дигиталне телевизије”, рекла је Татјана Матић.

Она је истакла да ће Министарство трговине, туризма и телекомуникација у року од две недеље објавити јавни позив на који ће моћи да се пријаве најугроженије категорије становништва и додала да ће практично од тог тренутка кренути једна много шира и свеобухватнија кампања.

Државна секретарка је додала и да се тренутно на нашем тржишту цене СТБ уређаја крећу око 4000 динара, а да је претпоставка да ће се оног тренутка када се буде појавила већа количина тих уређаја на нашем тржишту, а то ће сигурно бити око Нове године, њихова цена кретати око 2500 динара.

Татјана Матић је напоменула и да стари телевизори могу и даље бити у функцији, уколико се купи СТБ уређај, док нови телевизори који већ имају такозвану МПГ4 ознаку већ прихватају дигитални сигнал.

Она је подсетила и да ће сам процес дигитализације како држави, тако и грађанима донети приход у буџет, јер ће бити ослобођен читав један спектар аналогних фреквенција који ће даље омогућавати продају тих фреквенција и донети зараду држави до 100 милиона евра. То ће истовремено омогућити и много бољу покривеност мобилном телефонијом, много бржи интернет, допринеће развоју широкопојасних мрежа, што повољно утиче да рурални слабо развијени крајеви добију могућност да се економски развијају.

17. јун је крајњи рок када ће Србија прећи на дигитално емитовање, а први предајници Београд, Јагодина и Чот ће већ у марту бити потпуно пребачени на дигитално емитовање.

PrintEmailFacebookTwitterLinkedInGoogle+WhatsAppПодели