Матић у Београдској хроници најавила укључивање дигиталног сигнала на Авали

Гостујући у Београдској хроници Татјана Матић, државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација је изјавила да ће у понедељак 25. маја у 11 часова Авалски торањ прећи на дигитално емитовање телевизијског сигнала. Овај предајник дигиталним ТВ сигналом покрива преко 2,5 милиона становника што је више од 30 одсто становништва Републике Србије.

„Сам процес дигитализације се односи на све наше грађане који путем собне или кровне антене који су до сада пратили телевизијски програм“, рекла је Татјана Матић и додала да се на грађане који поседују кабловску, сателитску или IPTV платформу овај процес неће односити и да ће они и даље најнормалније пратити све програме које су и досада пратили.

Она је рекла да је сет-топ-бокс врста конвертора који нови дигитални ТВ сигнал конвертује у аналогни сигнал који може да се користи на старим телевизорима и додала да је јако важно да пре куповине сет-топ-бокса грађани погледају које прикључке имају на свом телевизору.

Она је додала да ће се процесом дигитализације ослободити аналогне фреквенције које ће крајем године бити понуђене на аукцији мобилним операторима, као и да ће ове фреквенције пуно допринети развоју широкопојасног интернет, пре свега у нашим руралним крајевима.

Татјана Матић је рекла да ће држава од дигитализације добити приход од неколико десетина милиона евра, а да је процењена вредност ослобођених фреквенција до 100 милиона евра.

„Куповина сет-топ-бокса је краткорочна инвестиција чијом куповином ћете добити бесплатан дигитални ТВ сигнал. Имаћете могућност да пратите све националне, регионалне и локалне програме и то вам апсолутно ни на који начин неће бити наплаћено“, рекла је Татјана Матић.

PrintEmailFacebookTwitterLinkedInGoogle+WhatsAppПодели