Матић: Сет-топ-боксови нису потребни свима

Уређаји за пријем дигиталног телевизијског сигнала нису потребни онима који имају кабловску или сателитску антену, већ само домаћинствима која телевизијски сигнал хватају преко кровне или собне антене, каже за РТС државна секретарка Тaтјана Матић.

Поједини кабловски оператери ових дана покренули су Акцију бесплатне дигитализације, односно бесплатно коришћење сет-топ-боксова за 5.000 најбржих корисника.

Државна секретарка је Татјана Матић је, у интервјуу за РТС, рекла да нема потребе за таквом акцијом кабловских оператера.

“За све кориснике кабловске или сателитске антене није потребан никакав уређај, они се већ налазе у режиму који дигитализација подразумева. Једино за оне који телевизију гледају преко кровне или собне антене”, каже Матић.

Сет-топ-боксови у радњама тренутно коштају нешто мање од 4.000 динара. Очекује се да та цена падне на 2.500.

“Влада не може донети уредбу која ограничава цену, она се формира према закону понуде и тражње. Сигурно је да ће цена пасти на 2.500 након набавке које ће министарство обавити”, рекла је Матић.

Подсетила је да ће најугроженије категорије становништва бесплатно добити те уређаје.

“Најугроженије категорије становништва подразумевају кориснике новчане и социјалне помоћи, права на туђу негу и помоћ, пензионере са ниским пензијама који су носиоци домаћинства. То ће бити између 150.000 и 180.000 становника”, каже државна секретарка и позива све заинтересоване да се пријаве Социјалном центру у свом месту.

Према њеним речима, прва дистрибуција тих уређаја очекује се почетком следеће године.

Татјана Матић је навела и да дигитализацијом добијамо више телевизијских канала, али и друге погодности.

“У првом мултиплексу очекујемо 20-30 канала, а предности су и многобројне функције као што су одабир титлова, језике националних мањина, прилагођавање особама са слабијим слухом…”, каже Матић.

Према њеним речима, очекује се да дигитализација на територији целе земље почне да функционише од 17. јуна 2015, а у појединим рејонима већ од 1. марта следеће године.

PrintEmailFacebookTwitterLinkedInGoogle+WhatsAppПодели