Матић: Дигитализација, велики искорак за државу у технолошком смислу

Гостујући у Дневнику РТС-а државна секретарка Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Татјана Матић рекла је да је процес дигитализације велики искорак за државу у технолошком смислу, а за грађане могућност за већи број садржаја који ће им бити доступан.

Она је, такође истакла да је период дигитализације почео јуче и да ће трајати до краја јуна 2015. године. У том периоду Србија ће имати фазе искључивања аналогног и увођења дигиталног сигнала. У свим регионима ће шест месеци бити емитован паралелно аналогни и дигитални сигнал, а потом ће полако дигитални бити све присутнији.

Татјана Матић је нагласила и да собне антене неће отићи у заборав, већ да ће грађани који их користе, у процесу дигитализације, морати да набаве додатну врсту апарата, такозвани сет топ бокс адаптер који ће им омогућити да примају дигитални сигнал.

„Најугроженији становници и корисници социјалне помоћи моћи ће да добију бесплатно сет топ бокс уређаје за примање дигиталног сигнала. Влада ће направити план, односно категорије угроженог становништва, који ће уређаје добити до краја периода предвиђеног за дигитализацију.“, рекла је државна секретарка.

По речима државне секретарке, дигитализација доноси најпре корист људима који су сигнал примали преко собне антене, јер ће имати квалитетнији звук и слику, али и већи избор садржаја.

Матићева је подсетила да користи од дигитализације има и држава, јер самим преласком на дигитални сигнал, спектар фреквенција, који ће моћи да се нађе на тржишту, постаће већи, а неке државе су од такозване дигиталне дивиденде, приходовале и до 100 милиона евра.

PrintEmailFacebookTwitterLinkedInGoogle+WhatsAppПодели