Матић: 97% становништва Србије покривено дигиталним сигналом

Државна секретарка Министарства трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић је гостујући у емисији „Тема дана“ на Б92 нагласила да је у овом тренутку 97% становништва Републике Србије покривено дигиталним сигналом.

„Грађани су имали времена да купе сет топ боксове(СТБ уређаје) или они који су бољег имовинског стања телевизоре новије генерације на којима је ознака ДВБ-Т2 . Грађани који су остварили право на бесплатне сет топ боксове путем ваучера су имали прилику да подигну те конверторе и они су то већ у 90% случајева учинили до данас. Тако да можемо да кажемо да су се, пре свега, социјалне категорије становништва које су оствариле право на бесплатни сет топ бокс врло добро обезбедиле.“, рекла је Татјана Матић.


Државна секретарка је додала и да се 1095 малопродајних објеката широм Републике Србије пријавило за учешће у овој шеми помоћи путем ваучера.

„Подаци које добијамо два пута недељно од малопродајних ланаца говоре да СТБ уређаја има сасвим довољно. На нашем тржишту је било 600 000 сет топ боксова. Сигурно да их има довољно, јер смо ми већ добили физички искоришћене ваучере које сада треба да рефундирамо. Значи 90% већ је искоришћено, тако да остатак ће сигурно до краја, односно до 7. јуна бити искоришћен.“, истакла је Матићева.

„Ситуација на југу Србије сигурно је компликованија, имајући у виду да је потребно више предајника за мањи број људи и да је географско подручје разуђеније. Међутим, подаци са терена говоре да су људи јако добро припремљени, да су се добро упознали, информисали, и оно што је нас изненадило да се људи често опредељују за технички напредније сет топ боксове. Ми смо рачунали да ће се највише продавати ови са најнижим ценама, међутим људи ипак желе боље и технички опремљеније уређаје.“, рекла је државна секретарка.

Татјана Матић је нагласила и да ће се дигитални сигнал у пограничном подручју гледати одлично и да ће омогућити нашим грађанима у пограничним подручјима да прате и локалне и регионалне телевизије. Она је додала и да је то јако значајно, посебно за припаднике националних мањина на територији РС.

PrintEmailFacebookTwitterLinkedInGoogle+WhatsAppПодели