Дигитализован Београд

На најзначајнијој емисионој станици „Авала“ данас је укључен дигитални сигнал. Државна секретарка Министарства трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић је приликом свечаног укључења дигиталног сигнала истакла да дигиталну телевизију од данас може да прати преко 2 милиона становника Србије.

„Са Авалског торња од данас се емитује искључиво дигитални сигнал, који покрива све београдске општине, подручје Панчева, Смедерева и Пожаревца.“, рекла је државна секретарка.

Авалски торањ је висок 204,57 метара, а четвороугаони антенски стуб на врху, висине је око 70 метара и тежине 68 тона. Управо ове димензије чине га препознатљивим симболом Београда.

Дигитализован Београд

Захваљујући висини и најачим системима за покривање „Авала“ је једна од најзначајнијих емисионих станица у Европи, која шаље сигнал и ка другим емисионим станицама у дигиталној мрежи ЈП Емисиона техника и везе, ка Чоту на северу и јужно ка Црном врху.

Техничка сала Авале опремљена је дигиталним предајницима ДВБ-Т2 најновије серије што је чини једаном од најсавременијих телекомуникацијских објеката у Европи.

Један од највиших и најлепших ТВ предајника у Европи саграђен 1964. године, а 1965. године је пуштен у функцију. Током бомбардовања СР Југославије 1999. године је порушен, а после обнове званично је пуштен у функцију, 21. априла 2010. године.

Татјана Матић је истакла да је са Авалског торња емитовано свега пет програма аналогне телевизије, али од данас са ове емисионе станице емитоваће се укупно 22 програма на 22., 28. и 45. каналу за грађане Београда и околине.

Са ове емисионе станице емитоваће се укупно 22 програма, од којих 16 регионалних и локалних телевизијских програма:
М Моја ТВ, Студио Б, САТ ТВ, ТВ Канал 3, ТВ Гем, ТВ Маг, ТВ Дуга, ТВ Јасеница, ТВ Панчево, ОКТВ, ТВ Младеновац, ТВ Сунце, Телевизија Девић,
ТВ ВИМИНАЦИУМ, Телевизија СД, ТВ КРТЛ.

Поред 16 регионалних и локалних ТВ програма, са Авалског торња се емитују и два канала Јавног сервиса: РТС1, РТС2, и четири национална канала: ТВ Пинк, ТВ Б-92, ТВ Прва, ТВ Хепи, као и програми Радио Београда.

PrintEmailFacebookTwitterLinkedInGoogle+WhatsAppПодели