Дигитализација није трошак него инвестиција

Министарство трговине, туризма и телекомуникација организовало је данас први радни састанак са националним, регионалним и локалним емитерима о процесу преласка са аналогног на дигитално емитовање ТВ сигнала на који ће Србија прећи до јуна 2015. године.

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић је рекао да ће Србија до јуна 2015. године прећи на дигитално емитовање и најавио да ће за најсиромашније категорије становништва држава обезбедити неопходне сет-топ-боксове за пријем дигиталног сигнала.

Он је најавио да ће 17. или 18. септембра бити потписан споразума са Европском банком за обнову и развој о зајму од 24 милиона евра за обнову, развој и набавку неопходне опреме за други и трећи мултиплекс.

Љајић је додао да је 1. септембра почео транзициони период у коме ће бити и дигиталног и аналогног емитовања који ће трајати до 1. маја наредне године.

Он је рекао да се дигитализација не односи на оне који имају кабловску телевизију, сателитску антену и ИПТВ, него на оне који телевизијски програм прате преко собних и кровних антена што је око 38 становништва Србије.

“Да би могли да приме дигитални сигнал неопходна је уградња сет-топ-боксова, које ће добити око 180.000 најсиромашнијих”, рекао је Љајић и навео да су та средства обезбеђена.

Укупно ће до краја дигитализације бити уложено 39 милиона евра, а првобитна процена је била да ће за тај процес бити потребно 75 милиона евра, навео је Љајић.

Он је указао да дигитализација није трошак већ инвестиција у технологију, развој и економски опоравак, и да ће грађани добити бољи квалитет слике, тона, више канала, више програма, могућност паузирања емисије, као и да бирају титлове.

Друга предност је што ће се ослободити део фреквенцијског спектра који ће бити искоришћен за бољи сигнал мобилне телефоније и за бржи мобилни интернет. То отвара могућност у инвестирање у области електронских комуникација, рекао је министар телекомуникација.

Данас 93 одсто становника Србије може да прати и прима дигитални сигнал и процес не само да је деблокиран, већ је ушао у завршну фазу.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт је подсетио да је у новембру прошле године присуствовао пуштању рад прве пилот дигиталне мреже на Авали.

“Мислим да данас можемо бити поносни на то што дигитална мрежа покрива већ више од 90 одсто становништва Србије”, рекао је он и истакао да је то велико постигнуће.

Према његовим речима ЕУ подржава Србију у процесу преласка на дигитално емитовање од јануара 2010. године, са више од 10 милиона евра колико је обезбеђено од тада, од чега је осам милиона намењено за набавку опреме.

Он, као и Љајић, сматра да је прелазак на дигитално емитовање програма “инвестиција у будућност”, истичући да дигитализација доноси много предности на економском плану.

В. д. шефа Мисије ОЕБС у Србији Мајкл Ујехара је честитао српским властима на недавном усвајању медијских закона и убрзаном процесу дигитализације.

Ови кораци су, како је рекао, важан моменат у испуњавању задатака који су садржани у медијској стратегији из 2011. године и показују спремност Владе Србије да спроведе неопходну реформу медија и омогући развој нових медија и услуга информисања.

Министар културе и информисања Иван Тасовац подсетио је да је Закон о електронским медијима један од три медијска закона који је ступио на снагу пре непуних месец дана чиме су створени предуслови да Србија започет процес дигитализације.

“Након више од једне деценије имамо нови законодавни оквир за функционисање елекртонских медија који имају значајну улогу у систему јавног информисања Србије”, истакао је он.

Састанку су присуствовали и директор Европске банке за обнову и развој у Србији Матео Патроне, председник Савета Регулаторног тела за електронске медије Горан Караџић, директор Регулаторне агенције за електронске комуникације и поштанске услуге Милан Јанковић, као и в. д. директора ЈП “Емисиона техника и везе” Дејан Шмигић.

PrintEmailFacebookTwitterLinkedInGoogle+WhatsAppПодели