Дигитализација је процес у коме сви учествују

Помоћник министра проф. Ирини Рељин у емисији „Ово је Србија“ на РТС-у изјавила је да је држава обезбедила један пројекат којим се 25 најзначајнијих предајничких локација са највећим снагама и највишим стубовима реконструисало. Професорка Рељин је додала и да се управо сада завршава последња локација, Црни врх-Јагодина.

Србија је у завршној фази процеса дигитализације, а на територије целе државе требало би да почне да функционише 17. јуна 2015. године. За тај процес припремају се и држава, грађани, али и емитери. У Нишу је одржан други састанак са регионалним и локалним емитерима у оквиру припрема поводом преласка са аналогног на дигитално емитовање телевизијског сигнала.

Нејасна слика, снег и шуштање биће прошлост јер ће дигитализација поред већег броја канала пре свега донети јасну слику.

Није неопходно да имате телевизор најновије генерације. Уређај за пријем дигиталног сигнала потребан је само онима који имају кровне или собне антене. Управо њих у продавницама саветују уколико купују нови ТВ пријемник.

“DVB-T2 тјунер служи за пријем земаљског дигиталног ТВ сигнала, односно за онај сигнал који се прима преко кровне антене”, каже продавац Владан Миловановић.

Дигитализација је процес у коме учествују грађани, емитери, али и држава која осим припреме законске регулативе обнавља и емисиону технику.

“Дигитализацијом ће грађани добити беспрекорно квалитетну слику, а у будућности ће плаћати РТВ претплату “, каже Милош Рајковић члан Савета Регулаторног тела за електронске медије.

“Сва технологија и техника коју ми за сада имамо мора да се промени”, каже Славко Савић из РТВ Куршумлија.

Поред већег броја канала и јасне слике дигитализација подразумева и могућност одабира титлова мањинског језика, прилагођавање особама са слабим слухом и низ других погодности.

PrintEmailFacebookTwitterLinkedInGoogle+WhatsAppПодели