Бесплатна ТВ једино преко антене

Помоћник директора Јавног предузећа Емисиона техника и везе Радиша Петровић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а изјавио да је земаљско емитовање телевизијских програма једини бесплатан начин да се програми гледају и да грађани сем почетне инвестиције у опрему немају додатних трошкова.

Прелазак са аналогног на дигитално емитовање ТВ сигнала је у завршној фази. Цео процес требало би да се заврши до 17. јуна, када ће да се угаси аналогни сигнал. Још конкретније, први аналогни предајници биће искључени 28. фебруара 2015. године и то у Београду.

Радиша Петровић је изјавио да грађани који путем собне или кровне антене примају ТВ сигнал мораће да купе или нови телевизор или да набаве додатну опрему тзв. сет-топ-бокс јер аналогни и дигитални сигнал нису компатибилни и додао да ниједан стари пријемник који нема ознаку DVB-T2 неће моћи да прима телевизијски сигнал после гашења аналогних предајника.
“Сваки телевизор може помоћу сет-топ-бокса да се претвори у пријемник на коме се гледа и дигитални сигнал”, нагласио је Радиша Петровић.

Он је рекао да кабловски, IPTV и сателитски оператери узимају телевизијски програм и претварају га у формат који је већ доступан у становима корисника услуга и ти корисници не морају ништа да предузимају. На оператерима је да приме дигитални сигнал и да га дистрибуирају до крајњих корисника.

“Земаљско емитовање телевизијских програма је једини бесплатан начин да се у овом тренутку гледа петнаестак програма широм Србије, а да грађане сем почетне инвестиције у пријемну опрему то не кошта ништа”, истакао је Радиша Петровић.
Он је још једном позвао грађане да пријемну опрему купују у продавницама техничке опреме и додао да су процене да у Србији постоји око 40 одсто домаћинстава која користе антену за пријем телевизијског програма, односно око милион домаћинстава која ће морати да набаве опрему.

“Ми смо у процесу преласка са аналогног на дигитално емитовање као држава доста закаснили тако да је 17. јун рок до кога морамо да завршимо цео процес транзиције. Аналогни сигнал ће се гасити по зонама и то 28. фебруара, 31. марта и 30. априла”, казао је Радиша Петровић.

Он је нагласио да сви они који тренутно гледају телевизијске програме путем собне или кровне антене не би требали да имају проблема при преласку са аналогног на дигитално емитовање телевизијских програма, јер та иста антена би требала да им послужи и за пријем дигиталних програма.

Радиша Петровић је рекао да се данас одржава други састанак са локалним и регионалним емитерима у Србији како би они спремно дочекали прелазак на дигитално емитовање и додао да по Стратегији и по Правилницима које је донела Влада Србије, одн

PrintEmailFacebookTwitterLinkedInGoogle+WhatsAppПодели